Tokom 2022. godine
11

Na šta su ukazivali obavještajni podaci: Amerika se ozbiljno pripremala za ruski nuklearni napad u Ukrajini

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krajem 2022. godine, SAD su se počele "rigorozno pripremati" za potencijalni napad Rusije na Ukrajinu nuklearnim oružjem, izjavila su dva visoka zvaničnika administracije za CNN.

Bidenova administracija bila je posebno zabrinuta da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje ili nuklearno oružje na bojnom polju, rekli su dužnosnici.

"To je ono što nam je sukob predstavio i tako smo vjerovali i mislim da je naše pravo da se rigorozno pripremimo i učinimo sve što je moguće da se to ne dogodi", rekao je jedan od dužnosnika.

Ono što je navelo Bidenovu administraciju da dođe do tako zapanjujuće procjene nije jedan pokazatelj, već zbirka razvoja, analiza i što je ključno vrlo osjetljivih novih obavještajnih podataka.

Strah administracije, rekao je drugi viši dužnosnik administracije, "nije bio samo hipotetski -​ također se temeljio na nekim informacijama koje smo pokupili."

“Morali smo planirati tako da budemo u najboljoj mogućoj poziciji u slučaju da se ovaj više nezamislivi događaj stvarno dogodi”, rekao isti viši dužnosnik uprave.

Tokom tog razdoblja od kasnog ljeta do jeseni 2022., Vijeće za nacionalnu sigurnost sazvalo je niz sastanaka kako bi postavilo planove za nepredviđene situacije "u slučaju vrlo jasne naznake da će nešto učiniti, napasti nuklearnim oružjem ili ukoliko napadnu kako bismo odgovorili, kako bismo to pokušali spriječiti ili odvratiti", rekao je jedan od sagovornika CNN-a.

"Mislim da mnogi od nas koji dolaze na svoje poslove ne očekuju da će potrošiti značajnu količinu vremena pripremajući se za scenarij za koji se prije nekoliko godina vjerovalo da je iz prošlog vremena", rekao je administrativni dužnosnik.

Kasno ljeto 2022. godine bilo je razorno razdoblje za ruske snage u Ukrajini. Ukrajinske snage napredovale su prema okupiranom Hersonu na jugu. Grad je bio najveća nagrada za Ruse od početka invazije.

Sada je bila u opasnosti da bude izgubljena u ukrajinskoj protuofanzivi. Ključno, kako su ukrajinske snage napredovale, cijele ruske jedinice bile su u opasnosti da budu opkoljene. Stav unutar administracije bio je da bi takav katastrofalan gubitak mogao biti "potencijalni okidač" za upotrebu nuklearnog oružja.

Rusija je gubila tlo unutar ukrajinskog suverenog teritorija, ne unutar Rusije. Ali američki dužnosnici bili su zabrinuti da ruski predsjednik Vladimir Putin to vidi drugačije. Rekao je ruskom narodu da je Herson sada dio same Rusije, pa bi mogao shvatiti tamošnji razorni gubitak kao izravnu prijetnju njemu i ruskoj državi.

"Naša je procjena već neko vrijeme bila da jedan od scenarija u kojem bi oni razmatrali korištenje nuklearnog oružja uključivao stvari poput egzistencijalnih prijetnji ruskoj državi, izravnih prijetnji ruskom teritoriju", rekao je prvi viši dužnosnik administracije.

U takvoj procjeni, Rusija bi mogla na taktički nuklearni udar gledati kao na sredstvo odvraćanja od daljnjih gubitaka teritorija koji drži Rusija u Ukrajini, kao i bilo kakvog potencijalnog napada na samu Rusiju.

U isto vrijeme, ruski propagandni stroj kružio je novom lažnom pričom o ukrajinskoj prljavoj bombi, za koju su se američki dužnosnici bojali da bi mogla biti pokriće za ruski nuklearni napad.

U oktobru 2022., ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, uputio je niz telefonskih poziva dužnosnicima odbrane u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Turskoj, rekavši im da je Kremlj "zabrinut zbog mogućih provokacija Kijeva koje uključuju korištenje prljavih bombi".

Američki i drugi zapadni dužnosnici odbacili su ruska upozorenja. Ipak, ruski ambasador u UN-u dostavio je pismo izravno Ujedinjenim nacijama s detaljima iste navodne prijetnje. Ruski dužnosnici su tvrdili da će Ukrajina napraviti i detonirati prljavu bombu protiv ruskih snaga, a zatim za napad okriviti Rusiju.

Ipak, postojao je još jedan događaj koji je takve brige podigao na novu razinu. Zapadne obavještajne agencije primile su informaciju da sada postoje komunikacije među ruskim dužnosnicima u kojima se izričito govori o nuklearnom udaru.

Kako je to opisao prvi viši administrativni dužnosnik, bilo je "naznaka da smo na druge načine otkrivali da je to barem nešto o čemu niže razine ruskog sistema raspravljaju."

Američki pristup ruskim internim komunikacijama pokazao se sposobnim i prije. Uoči invazije na Ukrajinu, SAD je presreo ruske vojne zapovjednike kako razgovaraju o pripremama za invaziju, komunikaciju koja je bila dio američke obavještajne procjene, koja se kasnije pokazala točnom, da je invazija neizbježna.

"To nikada nije samostalna, crno-bijela procjena. No činilo se da razina rizika raste, više od onoga što je bila u bilo kojem drugom trenutku.", rekao je prvi viši dužnosnik uprave.

Niti u jednom trenutku SAD nisu otkrile obavještajne podatke koji pokazuju da Rusija poduzima korake da mobilizira svoje nuklearne snage za izvođenje takvog napada.

“Očito smo stavili visoki prioritet na praćenje i imali smo neke mogućnosti barem pratiti takva kretanja njegovih nuklearnih snaga. I niti u jednom trenutku nismo vidjeli nikakve naznake vrsta koraka koje bismo očekivali da će poduzeti ako krenu putem prema korištenju nuklearnog oružja", rekao je dužnosnik.

Međutim, američki dužnosnici nisu bili sigurni hoće li znati premješta li Rusija taktičko nuklearno oružje. Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, sposobnog uništiti cijele gradove, taktičko ili bojno nuklearno oružje dovoljno je malo da se može tiho premještati i može se ispaliti iz konvencionalnih sistema koji su već raspoređeni na ukrajinskom bojištu.

Više viših administrativnih dužnosnika sudjelovalo je u hitnoj akciji. Državni sekretar Antony Blinken je "vrlo izravno" komunicirao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država, prema riječima visokih dužnosnika administracije.

Predsjednik Zajedničkog štaba general Mark Milley nazvao je svog ruskog kolegu, generala Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog štaba ruskih oružanih snaga. Prema visokom američkom dužnosniku, predsjednik Joe Biden poslao je direktora CIA-e Billa Burnsa da razgovara sa Sergejem Nariškinom, šefom ruske vanjske obavještajne službe, u Turskoj kako bi mu prenio zabrinutost SAD-a zbog nuklearnog napada i procijenio ruske namjere.

SAD je također blisko sarađivao sa svojim saveznicima i na razvoju planova za nepredviđene situacije za ruski nuklearni napad i na prenošenju upozorenja ruskoj strani o posljedicama takvog udara.

Osim toga, SAD je tražio pomoć ne-saveznika, posebice Kine i Indije, kako bi obeshrabrio Rusiju od takvog napada.

"Jedna od stvari koje smo učinili nije samo da smo im izravno poručili, već smo snažno poticali, pritiskali, ohrabrivali druge zemlje, prema kojima bi mogle biti pažljivije, da učine istu stvar", reka je drugi viši dužnosnik administracije.

Američki dužnosnici kažu da su pristup javnosti i javne izjave kineskog čelnika Xi Jinpinga i indijskog premijera Narendre Modija pomogli u sprječavanju krize.

"Mislim da vjerujemo da je pokazivanje zabrinutosti međunarodne zajednice oko ovoga, posebice zabrinutosti ključnih zemalja za Rusiju i globalni jug, također bio koristan, uvjerljiv faktor i pokazalo im kolika bi mogla biti cijena svega ovoga", kazao je prvi dužnosnik.

U vremenu od nuklearnog straha krajem 2022. godine, pitao je američke i evropske dužnosnike jesu li identifikovali bilo kakve slične prijetnje. Opasnost se smanjivala kako je rat ušao u razdoblje relativnog zastoja na istoku. Međutim, SAD i njegovi saveznici ostaju na oprezu.

“Manje smo zabrinuti zbog neposredne perspektive od tog razdoblja, ali to nije nešto što nam je ikada na pameti. Nastavljamo usavršavati planove i nije izvan područja mogućnosti da bismo se mogli suočiti barem s rastućim rizikom od ovoga ponovno u mjesecima koji dolaze", kazao je dužnosnik, piše CNN.