Svijet
0

Na sjeveru Iraka ubijeno 18 civila i vojnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U samoubilačkom napadu i u eksploziji dvaju automobila-bombi u ponedjeljak je ubijeno 18 civila i vojnika te ranjeno tridesetak osoba na sjeveru Iraka, potvrdila je iračka policija i lokalni zvaničnici.

Dvanaest pripadnika kurdskih sigurnosnih snaga - pešmerga, koje su dio iračke vojske, ubijeno je, a dvojica su ranjena u eksploziji automobila-bombe dok su se prevozili u kamionu u sjevernom dijelu Iraka, u blizini granice sa Sirijom, saopćila je iračka policija.

Zapadno od Mosula, u Tal Afaru, u napadu bombaša-samoubice na jednoj šiitskoj sahrani ubijena su četiri civila, a ranjena 22, izjavili su lokalni zvaničnici, dok je američka vojska saopćila da je su tome samoubilačkom napadu ubijene tri, a ranjeno 35 osoba, prenio je Reuters.

Nešto ranije u ponedjeljak u eksploziji automobila-bombe u Mosulu ubijena su dva civila, a šest je ranjeno, saopćila je policija.

Posljednjih sedmica do nasilja je uglavnom dolazilo u Bagdadu i na jugu Iraka, gdje su se sigurnosne snage sukobljavale sa šiitskim ekstremistima, ali su učestali i nemiri na sjeveru zemlje, gdje su se sunitski pripadnici Al-Qaide pregrupirali nakon što su protjerani iz provincije Anbar na zapadu zemlje i iz Bagdada.