Svijet
0

Na sjeveru Iraka ubijeno 112 kurdskih pobunjenika

FENA
Tursko vojno zapovjedništvo saopćilo je u nedjelju da je u kopneno-zračnoj ofanzivi na sjeveru Iraka ubijeno 112 kurdskih pobunjenika iz stranke PKK, prenose agencije.

U saopćenju objavljenom na web-stranici zapovjedništva piše da su u nedjelju poginula osmorica turskih vojnika i trideset trojica pobunjenika iz Radničke stranke Kurdistana (PKK). Vojska je potvrdila pad helikoptera koji je PKK, kako sam tvrdi, srušio u nedjelju, ne navodeći uzroke nesreće.

"Naš helikopter uništen je u blizini iračkog grada Amadiyaha, uz tursku granicu, iz još neutvrđenog razloga. Stručnjaci istražuju ostatke helikoptera na mjestu pada", saopćio je glavni vojni stožer.

Turska vojska pozvala je u nedjelju iračke Kurde da ne štite i da ne pružaju utočište kurdskim pobunjenicima koji bježe pred ofanzivom koju je turska vojska započela u četvrtak navečer na sjeveru Iraka, javlja France Presse.

Pobunjenici iz PKK-a "u panici bježe na jug", tvrdi turski glavni štab u saopćenju.

"Od mjesnih iračkih skupina očekuje se da spriječe pripadnike PKK-a - najvećeg neprijatelja mira i stabilnosti na tom području - da uđu na njihov teritorij i da se ondje sklone", dodaje se u saopćenju. Agencija Reuters prenosi izjavu kurdskih pobunjenika koji tvrde da su ubili 47 turskih vojnika otkako je Turska pokrenula ofanzivu na njihove položaje u sjevernom Iraku.

Ahmed Danees iz PKK-a koji je zadužen za odnose te stranke s javnošću, rekao je da su samo dvojica pobunjenika ubijena, a osmorica ranjena od četvrtka.

Turski vojni dužnosnik je izjavio da je od početka ofanzive stradalo 112 pobunjenika i 15 turskih vojnika.