Svijet
0

Na sjeveru Iraka u subotu poginulo 150 ljudi, 250 ranjeno, a 20 nestalo

FENA
Broj poginulih u bombaškom napadu na pijacu u gradu Tuz Hurmatu, na sjeveru Iraka, popeo se na 150, 250 ljudi je ranjeno a još 20 se vodi kao nestalo, potvrdili su u nedjelju lokalni zvaničnici.

Eksploziv razorne snage podmetnut je ispod kamiona parkiranog u blizini pijace, a u napadu je u subotu stradao veliki broj djece i žena. Uništeno je i pedesetak stambenih kuća i više od 50 prodavnica.

Lokalne vlasti pokušavaju buldožerima i drugom spasilačkom opremom raščistiti ruševine ispod kojih je ostao veliki broj leševa nadajući se da ima još preživjelih, prenijele su agencije.

Sa 150 poginulih napad u Tuz Hurmatu je drugi najveći od američke invazije na Irak 2003. godine. Maja ove godine u eksploziji kamiona-bombe u Tal Afaru, na sjeveru Iraka, poginula su 152 čovjeka. Iračke vlasti i američka vojska smatraju da je za oba napada odgovorna Al-Qaida.

Osam osoba je poginulo u nedjelju u Bagdadu u dvije odvojene eksplozije automobila-bombe, saopćila je policija.

U prvom napadu, u veoma prometnoj ulici u centru Bagdada, u većinski šiitskoj oblasti Karada, život je izgubilo šest, a ranjeno je sedam ljudi.

Još dvije osobe izgubile su život u eksploziji u drugom dijelu grada, u također šiitskom naselju Jadrija, precizirala je policija. Pet osoba je ranjeno u toj eksploziji.

U međuvremenu su u napadu bombaša-samoubice na konvoj iračke vojske na putu u blizini Bagdada u nedjelju poginula 23 regruta, a 27 ih je ranjeno. Regruti su bili suniti iz zapadne provincije Anbar koji su se priključili iračkim sigurnosnim snagama.

Policijski i vojni zvaničnici rekli su da se bombaš-samoubica zaletio vozilom u kamion u kojem su se nalazili regruti koji su se neposredno prije toga priključili vojsci u Anbaru.

Vođe sunita u Anbaru pozvale su više stotina muškaraca da se priključe lokalnim sigurnosnim snagama kako bi se borili protiv sunitskih islamista pripadnika Al-Qaide zbog napada na civile i radikalnog tumačenja islama.

Više desetaka hiljada iračkih i američkih vojnika provodi veliku sigurnosnu operaciju u Iraku, čiji je cilj zaustavljanje međuvjerskog nasilja između šiita i sunita i sprečavanje izbijanja građanskog rata u toj zemlji.