Svijet
0

Na sjeverozapadu Pakistana ubijena 33 islamistička militanta

FENA
Najmanje 33 islamistička borca, bliska Al-Qaidi i talibanima, kao i dva vojnika, ubijena su u srijedu u nekoliko različitih sukoba u dolini Swat, na sjeverozapadu Pakistana, objavila je pakistanska vojska.

Najmanje 17 islamističkih boraca je izgubilo život u kamionu koji je pao u provaliju nakon što je pogođen u artiljerijskoj pucnjavi pakistanske vojske, rekao je general i vojni glasnogovornik Waheed Arshad.

Dva vojnika su ubijena u eksploziji rakete ispaljene na aerodrom u Saidu Sharifu, jednom od glavnih gradova regije Swat, javio je AFP.

General Arshad je saopćio da su borbeni helikopteri bombardirali u nekoliko navrata položaje pobunjenika koji su nedavno osvojili skoro cijelo područje Swata i natjerali na povlačenje paravojne trupe i policajce zadužene za sigurnost regije.

U tom bombardiranju je poginulo 16 islamističkih boraca, dodao je on.

Vojska je početkom sedmice nastavila operacije u dolini Swata, nakon bijega ili predaje paravojnih snaga i policajaca i priprema se da pokrene veću kontraofanzivu radi ponovnog zauzimanja izgubljenog područja, rekao je u nedjelju Pervez Musharraf.

Swat je udaljen od Islamabada samo 120 kilometara.

Swat, prekrasna dolina duž korita rijeke Swat, u podnožju himalajskog lanca Hindu Kusha, veliko turističko mjesto, postalo je "simbolom talibanizacije zemlje", izvještava štampa i pakistanska opozicija.