Digitalizacija usluga
12

Na singapurskom aerodromu od sljedeće godine bit će moguće putovati bez pasoša

B. R.
Aerodrom Changi u Singapuru (Foto: EPA-EFE)
Aerodrom Changi u Singapuru (Foto: EPA-EFE)
Putovanje na singapurskom Aerodromu Changi, koji je jedan od najboljih aerodroma na svijetu, od sljedeće godine bit će još lakše. Na ovom aerodromu bit će moguće putovati bez pasoša.

Od 2024. u funkciji će biti automatizovano odobrenje za putovanje, zbog čega više neće biti potrebni pasoši. Automatizovani sistem će se koristiti biometrijskim podacima.

"Singapur će biti jedna od prvih država na svijetu koja će uvesti automatizovano odobrenje, bez pasoša", najavila je ministrica komunikacija Josephine Teo, obraćajući se parlamentarcima tokom izlaganja izmjena Zakona o imigraciji.

Biometrijska tehnologija i softver za prepoznavanje lica već se djelomično koriste na Aerodromu Changi. Nadolazećim promjenama smanjit će se potreba da putnici više puta pokazuju pasoše i bit će omogućena praktičnija obrada putnika. Međutim, kako je napomenula ministrica Teo, pasoši će biti potrebni za mnoge države u kojima ne postoji mogućnost putovanja bez pasoša.

Aerodrom Changi je često proglašavan najboljim aerodromom na svijetu. Opslužuje više od 100 aviokompanija koje imaju letove prema 400 gradova u 100 država širom svijeta. U junu ove godine je imao 5,2 miliona putnika, čime je prvi put od januara 2020., kada je počela pandemija koronavirusa, imao više od pet miliona putnika.

Trenutno ima četiri terminala, a u planu je da se izgradi još jedan zbog rasta broja putnika. Očekuje se da će imati predpandemijski broj putnika te da će biometrijski sistem olakšati putovanje.

Budućnost putovanja?

Pojedini smatraju da biometrijska identifikacija putnika predstavlja budućnost putovanja. Međunarodni aerodrom Dubai je 2018. napravio biometrijske tunele koji se koriste za identifikaciju putnika na osnovu prepoznavanja lica. Identifikacija traje samo pet sekundi. Putnici ovog aerodroma imaju mogućnost da se identifikuju otiskom prsta ili skeniranjem lica, umjesto da nose pasoš.

Tehnologija prepoznavanja lica djelomično se koristi na aerodromima u Hong Kongu, Tokiju, Delhiju, Londonu i Parizu.

Digitalnim identifikacionim dokumentima je u skladu sa standardima Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) omogućeno da se putuje korištenjem sigurnih digitalnih verzija svojih pasoša, koji su dostupni na mobitelima, prenosi CNN.