{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na samitu u Parizu odnosi EU - Kijev

F
9.9.2008. u 14:43
0
0
Na samitu u Parizu odnosi EU - Kijev
0
Na samitu u Parizu odnosi EU - Kijev
Foto: AP
Ruska invazija na Gruziju i pokušaj njenog komadanja priznavanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije izazivaju zabrinutost Evrope u pogledu drugih potencijalnih meta, piše u utorak Financial Times.
Sve je više onih koji strahuju da je Ukrajina sljedeća na dnevnom redu, konstatira list.

Sa oko 46 miliona stanovnika, od toga 18% etničkih Rusa, Ukrajina prerasta u ključno geostrateško ratište Moskve i Zapada. Posebna zabrinutost vlada u pogledu Krima, gdje je baza ruske crnomorske flote.

Osim toga, Rusi čine većinu stanovništva na Krimu, što bi, u određenim okolnostima, moglo da predstavlja izgovor za intervenciju nalik na onu u Južnoj Osetiji, navodi FT.

Odnosi Evropske unije i Kijeva bit će glavna tema razgovora kada se liderima EU okupljenim na samitu u Parizu pridruži ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, nastavlja list.

Da li je, međutim, Evropska unija spremna da ode korak dalje od izražavanja solidarnosti sa Ukrajinom i ponudio joj jasan put ka članstvu.

Ma koliko Ukrajinci bili razočarani i ogorčeni, ta ponuda se danas u Parizu neće čuti.

Evropska unija je podijeljena u pogledu članstva Ukrajine - na jednoj strani su Poljska i Švedska, strastvene pristalice ukrajinskog članstva; na drugoj su starije članice Unije, prije svega Belgija, Holandija i Njemačka, koje oklijevaju.

Jedan od glavnih razloga su naizgled beskonačna politička previranja u Ukrajini gdje se vladajuća koalicija raspala koliko prošle sedmice.

Po riječima jednog visokog zvaničnika EU koga citira FT, Ukrajinci su sami sebi najgori neprijatelj.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: