Katastrofalan pomor
0

Na ruskoj obali Kaspijskog mora pronađeno više hiljada mrtvih tuljana

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Oko 2500 tuljana pronađeno je mrtvo na obali Kaspijskog mora u južnoj Rusiji, rekli su dužnosnici u nedjelju.

Regionalni dužnosnici prvobitno su u subotu saopćili da je na obali pronađeno 700 mrtvih tuljana, no rusko Ministarstvo prirodnih resursa i okoline kasnije je povećalo cifru na oko 2500.

Vlasti u ruskoj pokrajini Dagestan saopćile su da nije jasno zašto je došlo do masovne smrti, ali da je to vjerojatno zbog prirodnih uzroka.

Podaci o broju tuljana u Kaspijskom moru jako variraju. Agencija za ribarstvo je tvrdi da je ukupni broj kaspijske tuljanice 270.000-300.000, dok je Kaspijski centar za zaštitu okoliša procijenio brojku na oko 70.000.

Kaspijski tuljani klasifikovnai su kao ugroženi na crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Zaur Gapizov, voditelj Kaspijskog centra za zaštitu okoline, rekao je u izjavi da su tuljani vjerojatno uginuli prije nekoliko sedmica. Dodao je kako nema tragova da su ubijeni ili uhvaćeni u ribarske mreže.

Stručnjaci Savezne agencije za ribarstvo i tužitelji pregledali su obalu i prikupili podatke za laboratorijska istraživanja, koja nisu odmah uočila zagađivače. Službenici sada čekaju rezultate laboratorijskih testova.

Nekoliko ranijih incidenata masovne smrti tuljana pripisivalo se prirodnim uzrocima. Kazahstan, koji ima dugu kaspijsku obalu, prijavio je najmanje tri takva incidenta ove godine.