Poziva na hitne akcije
13

Na rastući problem online prijetnji i diskriminacija žena reagirao i osnivač interneta

DP
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Izumitelj World Wide Weba poziva na hitne akcije kako bi se virtuelna mreža učinila sigurnijom za žene.

Žene i djevojke suočavaju se s rastućim problemom online prijetnji, počevši od seksualnog uznemiravanja, preko prijetećih poruka, pa do diskriminacije, a koji zajedno čine globalnu mrežu nesigurnim mjestom za njih, upozorava Tim Berners-Lee.

Izumitelj interneta kaže da opasni trend ovakvih online zloupotreba dovodi do toga da su žene primorane napuštati poslove, djevojke izostaju iz škola, a posljedice se ogledaju i na ušutkavanju ženskih mišljenja i stavova, uništavanju međuljudskih odnosa, što ga je navelo na zaključak da "internet nije prilagođen ženskim osobama".

"Svijet je napravio veliki pomak kada je u pitanju rodna ravnopravnost zahvaljujući naporima posvećenika kojih ima svuda oko nas. Ono što me brine su online prijetnje s kojima se ženske osobe suočavaju, i to posebno pripadnice marginaliziranih grupa u društvu, a što u potpunosti ugrožava postignuti razvoj", napisao je Berners-Lee u otvorenom pismu povodom proslave 31. rođendana interneta.

Ovo upozorenje dolazi godinu dana nakon što je Berners-Lee pokrenuo projekt pod nazivom Contract for the Web, globalni akcijski plan za spašavanje interneta od sila koje prijete svijet pretvoriti u "digitalnu distopiju", navodi The Guardian.

"Bez rješavanja mizoginih zloupotreba interneta, ciljevi ovog projekta ne mogu biti ostvareni", poručio je on.

Berners-Lee je u svom pismu izdvojio tri područja koja zahtijevaju posebnu pažnju.

Prvo područje se odnosi na podjelu koja postoji u digitalnom svijetu, a koja ostavlja više od polovine svjetske populacije osoba ženskog spola izvan pristupa internetu, bilo zato što je uvođenje previše skupo ili jer nemaju pristup opremi ili vještinama potrebnim za njegovo korištenje.

Drugo područje je sigurnost na internetu, koja, prema istraživanju Berners-Lee internet fondacije pokazuje da je više od polovine mladih žena, korisnica interneta, iskusilo neki oblik online nasilja, uključujući seksualno uznemiravanje, prijeteće poruke, odnosno neovlaštenu upotrebu njihovih fotografija.

Treće područje odnosi se na loše osmišljene sisteme umjetne inteligencije koji na internetu utemeljuju diskriminaciju među spolovima, a koja već postoji u društvu.

"Mnoge kompanije naporno rade na tome da prepoznaju oblike diskriminacije. Međutim, sve dok ne angažiraju timove koji će raditi na ublažavanju ove pojave i dok ne dodijele ozbiljnije resurse kako bi se ova neravnoteža prevladala, postoji rizik da će doći do širenja diskriminacije brzinom i u razmjerima kakvi nisu do sad viđeni", pojasnio je on.

Amalia Toledo, odvjetnica i aktivistica Fundacion Karisma, kolumbijske organizacije koja lobira za sigurniji internet, smatra da su borci za ženska prava i žene novinari najčešće mete zlostavljanja.

"Ako se dotiču tema koje su goruće u njihovim državama, preispituju status quo ili se suprotstavljaju onome što država radi, one postaju mete napada bilo da se radi o njihovom tijelu, porodici, vezama ili uvredama na račun njihovog izgleda. Njihova mišljenja se uopće i ne raspravljaju", kaže Toledo.

Fundacion Karisma, u odgovoru na ove pojave, provodi kampanju Alerta Machitroll kojom osuđuje mizogine stavove i online zloupotrebe. "Ono što se žrtvama uvijek poručuje je da nasilje trebaju ignorirati i zatvarati svoje profile na internetu. Ali problem je u tome što to ima utjecaj na ljudske živote uopće. Oni time žele kontrolirati žene, žele da žene šute", dodaje Toledo.

Berners-Lee je u svom pismu primijetio kako je širenje koronavirusa pokazalo koliko hitno treba poduzeti neke akcije i da u situaciji kada su uredi i škole zatvoreni, internet postaje "krvotok" koji omogućuje ljudima nastaviti raditi, a djeci školovati se. On je pozvao kompanije i vlade da se pitanjima online zloupotreba pozabave tokom tekuće godine s najvećim mogućim prioritetom. Potrebno je sakupiti i objaviti još mnogo podataka o ženskim iskustvima u korištenju interneta, dok proizvodi, usluge kao i pravila korištenja trebaju biti usklađeni s podacima i povratnim reakcijama žena iz svih slojeva društva, naglasio je on.

Predstavnik NSPCC-a, humanitarne organizacije za brigu o djeci, Andy Burrows, ukazuje na značaj tvoraca tehnoloških promjena.

"Tehnološke kompanije nisu neutralni igrači, jer njihove odluke imaju posljedice na stvarni svijet. Ipak, ono što se najčešće događa je slaba i nedovoljna reakcija platformi na kojima korisnici trpe zloupotrebe", smatra on.