Masakr u Gvatemali
0

Na ranču pronađeno 27 obezglavljenih tijela

SRNA
Obezglavljena tijela 25 muškaraca i dvije žene pronađena su na jednom ranču u provinciji Peten, u blizini granice Gvatemale sa Meksikom, javlja BBC.

"Ovo je najgori masakr koji smo vidjeli posljednjih godina", rekao je portparol policije Donald Gonzalez Reutersu, dodajući da su tijela pronađena na imanju oko 500 kilometara od prijestonice Guatemala Cityja.

Šef lokalne policije rekao je da su ubistva najvjerovatnije povezana sa sukobima narko bandi koje se bore za kontrolu nad oblasti.

Sjeverna Gvatemala je važna tranzitna ruta za drogu prokrijumčarenu iz Južne Amerike u SAD.

Portparol vojske Ron Urizar rekao je da su desetine vojnika raspoređene na meksičkoj granici kako bi se spriječili osumnjičeni da pobjegnu iz zemlje, piše list "El Pais".

On je dodao da se u dogovoru sa meksičkim vlastima nadgleda i sa kopna i iz vazduha cijela oblast.

Zvaničnici kažu da su žrtve vjerovatno upale u zasjedu napadača, dodajući da se sprovodi istraga da li ubistva imaju veze sa narko bandom Zetas, koja je proširila svoje operacije na Gvatemalu iz Meksika.
Vjeruje se da je masakr povezan sa jučerašnjim ubistvom Harolda Waldemara Leona u istoj oblasti.

On je bio brat dilera drogom Juana Josea "Juancha" Leona koga su ubili pripadnici grupe Zetas 2008. godine.

Policija u Gvatemali saoštila je da je ova grupa većinu svojih operacija prebacila u Gvatemalu od kada je meksički predsjednika Felipe Calderon pojačao mjere u borbi protiv trgovine drogom.