Nezadovoljstvo politikom
24

Na prvomajskim protestima u Parizu žestok sukob demonstranata i policije

B. R.
Screenshot: RIA Novosti
Prvomajski protesti u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je u prvomajskim nasilnim protestima u Parizu, a kojim su izrazili nezadovoljstvo politikom predsjednika Emmanuela Macrona prema radnicima.

Demonstranti su se sukobili s policijom, a ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je poručio da je nasilje neprihvatljivo. Na videosnimcima je vidljivo da su demonstranti uništavali i imovinu.

Sindikati su pozvali radnike da protestima pokažu liberalu Macronu, koji je nedavno ponovo izabran za predsjednika, da izborna pobjeda nije "blanko ček". Protesti su bili i povod da se ljevičarska stranke ujedine u odbrani radničkih prava.

[TWITTER]1520801985976745984[/TWITTER]

One već pregovaraju oko eventualnog zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima koji bi trebali biti održani u junu ove godine, a cilj im je da ograniče Macronovu moć.

[TWITTER]1520772342950993920[/TWITTER]

Ljevičar Jean-Luc Melenchon, koji je bio trećeplasirani u prvom krugu predsjedničkih izbora, je istakao da su stranke vrlo blizu dogovora, piše Bloomberg.

Nasilni protesti desili su se i u Istanbulu, gdje je policija uhapsila više od 100 osoba. Između ostalog, građani su protestovali zbog pogoršane ekonomske situacije u Turskoj.