Protiv Trumpa
29

Na prvomajskim protestima širom SAD-a uhapšeno više desetina ljudi

Klix.ba
(Foto: EPA)
Radnički sindikati i grupe za ljudska prava organizirali su proteste širom SAD-a zahtjevajući od Donalda Trumpa da odustane od svoje radne politike i politike prema imigrantima i obećanja da će pojačati deportacije onih koji su ilegalno ušli u državu.

U većim gradovima poput Chicaga, Los Angelesa, New Yorka i Washingtona na ulice je izašlo više hiljada ljudi. U New Yorku se okupilo oko 4.000 ljudi, a mirne demonstracije eskalirale su kada je došlo do sukoba s Trumpovim pristašama.

Agencija Associated Press (AP) prenosi da je policija rastjerala hiljadu demonstranata u Portlendu u Oregonu nakon što su postali nasilni i uhapsila više od deset anarhista koji su bacali kamenje i dimne bombe na policajce.

Iz policije je saopćeno da je više od dvije desetine demonstranata uhapšeno kada je grupa anarhista koji su nosili crne marame i skijaške maske postala nasilna, navodno razbijajući prozore radnji, izazivajući požare na ulicama u centru grada i oštetivši policijski automobil.

U Seattlu je uhapšeno pet osoba, a u Oaklandu u Kaliforniji najmanje četvero. U Philadelphiji protestuje oko 1.000 nastavnika koji godinama rade bez ugovora.

Aktivisti brojnih organizacija zalažu se za različite stvari uključujući prava radnika, ekološku pravdu i povećani iznos minimalne zarade.

Inače je prvi maj mirniji dan u SAD nego u Evropi gdje ga mnoge zemlje obilježavaju kao praznik.