Svijet
0

Na provjeri informacije iz knjige o pogibiji radnika RTS-a

FENA
Glasnogovornik Tužilaštva za organizirani kriminal Tomo Zorić izjavio je u ponedjeljak da će biti provjerene informacije iz knjige "Tišina u Aberdarevoj" koju je Tužilaštvu predala Žanka Stojanović, majka jednoga od radnika RTS-a poginulih u NATO-ovom bombardiranju.

"Poslije provjere podataka Tužilaštvo će obavijestiti javnost o rezultatima svog rada u vezi s ovim predmetom", rekao je Zorić Tanjugu.

Stojanović je u ponedjeljak ujutro u zgradi Spacijalnog tužilaštva uručila knjigu "Tišina u Aberdarevoj" jednom od zamjenika specijalnog tužitelja i u propratnom pismo zatražila provjeru podataka u vezi s pogibijom 16 radnika RTS-a kada je u aprilu 1999. godine bombardirana zgrada Televizije.

Autor knjige Zoran Janić tvrdi kako ima dokaze da su radnici RTS-a svjesno žrtvovani tokom bombardiranja NATO-a, javila je RTS.

U knjizi koju je aprila 2006. objavio "Dangraf" Janić nudi dokaze da su pripadnici srpskoga državnog vrha, djelujući kao organizirano zločinačko udruženje, u proljeće 1999. godine smišljeno žrtvovali 16 radnika RTS-a, prenosi ta televizija.

Radnici su, kako se tvrdi, žrtvovani s namjerom da se na taj način ostvari odlučujuća prednost u propagandnom ratu protiv međunarodne zajednice i zapadne vojne alijanse.

Janić je na predstavljanju knjige kazao da "postoji i svjedok, osoba iz pratnje Marka Miloševića (sina tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića) i njegova izjava pod punim imenom i prezimenom, da je prisustvovao razgovoru između general-majora Aleksandra Bakoćevića i Miloševićevog sina u požarevačkom kafiću "Rolex", dan uoči napada, u kojem su se saglasili da će "žrtve biti zanemarljive u odnosu na propagandnu korist", prenijela je RTS.