Uoči inauguracije
36

Na protestima protiv Putina u Rusiji uhapšeno više od 1.000 ljudi

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Više od hiljadu ljudi privedeno je u Rusiji na današnjim protestima uoči svečane inauguracije predsjednika Vladimira Putina na novi mandat, a sazvanih na poticaj opozicionog vođe Alekseja Navljanog koji je i sam uhapšen, prenose agencije.

Protesti su održani osim u prijestolnici Moskvi i u drugim gradovima Rusije, javljaju agencije. Policija je osim toga upotrijebila suzavac i silu kako bi razbila protestno okupljanje u Moskvi, javlja agencija AFP s mjesta događaja.

Naguravanja je bilo između pristaša opozicije i pristaša Kremlja, dodaje AFP.

Aleksej Navalni priveden je u subotu ubrzo pošto je stigao u središte Moskve.

"Navalni se pojavio na Trgu Puškinskaja i ubrzo je priveden", rekao je opozicioni političar Leonid Volkov. Priveden je dok je gomila izvikivala "Sramota!" i to na ukrajinskom jeziku, koristeći slogan proevropskog ustanka na Majdanu u Kijevu 2014., kojim je Ukrajina svrgnula tadašnjeg prorurskog predsjednika.

Protesti su planirani u 90 ruskih gradova pod geslom "On nije naš car!". Protukorupcijski aktivist Navalni zbog ranije sudske osude nije mogao učestvovati na predsjedničkim izborima u martu, na kojima je Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat. Putin je na vlasti gotovo dva desetljeća kao predsjednik ili premijer. Protetsi su održani u subotu i na Dalekom ruskom istoku i u Sibiru, piše Reuters.