Svijet
0

Na pomolu rješenje sukoba oko imena Makedonije

NINA
Makedonske i grčke vlasti postigle su dogovor da ubrzaju rješavanje pitanja imena bivše jugoslavenske republike, koje narušava odnose dviju država već više od 10 godina.

Ministrica vanjskih poslova Makedonije Ilinka Mitreva i grčki ministar vanjskih poslova Petros Molyviatis usuglasili su se treba dati novu snagu i dinamiku pregovorima oko imena bivše jugoslavenske republike. "Dvije su se zemlje dogovorile da će na pregovorima pod UN-ovim pokroviteljstvom dati novi poticaj za dijalog u svezi s makedonskim imenom", izjavila je makedonska ministrica.

Iako su odnosi Skopje-Atena normalizirani, Grčka od 1991. blokira priznanje Makedonije pod tim imenom, koje smatra dijelom svoje povijesne baštine, budući da se Makedonija zove i sjeverna grčka pokrajina.

Jezična razmirica koja je prerasla u vanjskopolitičku krizu već je devet godina tema pregovora u Ujedinjenim narodima. Pregovori stoje na mrtvoj tački otkad je Makedonija 1993. primljena u UN s privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).