Italija
0

Na pogrebu žrtava potresa oko 2.000 ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pogreb poginulih u najvećim potresima u Italiji u posljednjih trideset godina počeo je u 11 sati. Na njemu se okupilo oko 2.000 osoba, među kojima je i talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Gotovo 200 drvenih lijesova, mnogi od njih prekriveni buketima cvijeća i fotografijama mrtvih, položeni su u četiri reda, ispred policijske akademije u gradu L'Aquila.

Nekoliko malenih bijelih ljesova, u kojima su tijela djece, smještena su na ljesove u kojima se nalaze njihove majke, prenio je Reuters.

"Tu je sada mnogo tuge, ali i mnogo ljutnje", rekao je Piero Faro, koji je došao odati počast porodičnoj prijateljici, 65-godišnjoj Paoli Pugliesi koja je poginula sa svojim 45-godišnjim sinom Giuseppeom.

"Njihova se zgrada jednostavno srušila. To se nije smjelo dogoditi", rekao je Faro.

"Uskoro ćemo prekinuti potragu", kaže Luca Spoletini, glasnogovornik Civilne zaštite.

Potresi su se nastavili i tokom noći u središnjoj talijanskoj regiji Abruzzo u kojoj trenutno u šatorima živi oko 17.000 ljudi, a hiljade preživjelih dobile su i privremeni smještaj u hotelima.

Talijanska vlada je danas proglasila nacionalni Dan žalosti.

"Zahvaljujemo stanovnicima Abruzza na njihovoj ozbiljnosti, civiliziranosti, dostojanstvu i pribranosti", rekao je premijer Silvio Berlusconi koji je otputovao u L'Aquilu na pogreb koji predvodi kardinal Tarcisio Bertone.