Kritike vlastima
6

Na osmomartovskom protestu u Meksiku došlo do sukoba žena i policije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Žene koje su marširale na Međunarodni dan žena tražeći svoja prava i zaštitu države su se sukobile sa policijom ispred Nacionalne palače u Mexico Cityu. Policajci su bacili papar sprej nakon što su demonstrantice pokušale srušiti metalni zid.

Međutim, vlada Mexico Citya je poricala upotrebu bilo kakve vrste gasa protiv demonstrantica. Čak 62 policajca i 9 civila je povrijeđeno tokom incidenta, izjavila je Marcela Figueroa, službenica gradske policijske agencije.

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador je postavio metalni zid oko Nacionalne palače prije osmomartovskih protesta. Njegov glasnogovornik je ovu barikadu nazvao "mirovnim zidom", rekavši da želi zaštititi vladinu imovinu od vandalizma.

Žene su zid shvatile kao provokaciju i optužile su predsjednika da se plaši feminističkog pokreta i ignoriše sve veći problem rastućeg seksualnog nasilja. Predsjednik je inače poznat da pod velikom zaštitom putuje u dijelove zemlje koji su pod kontrolom narko kartela.

Najmanje 939 žena su prošle godine u Mexico Cityu bile žrtve femicida, pokazuju zvanični podaci.

"Gdje ste bili dok sam bila silovana", začula se žena kako viče na policiju usred haosa.

López Obrador je imao napete odnose sa feminističkim pokretom, za kojeg smatra da je pod kontrolom njegovih protivnika konzervativaca.

"Želimo da nas zaštiti na isti način kao što štiti ove zgrade", rekla je Vaia Palacios (19 godina), koja je nosila natpis: "Borite se danas da sutra ne biste umrli".

Učesnice protesta su napisale imena žrtava femicida na barikadi koja je postavljena u petak, a nakon toga su je prekrile cvijeećem. Takođere su na Palači projicirale slogane poput "meksički femicid" i "legalni pobačaj sada".

Slogan "silovatelj neće biti guverner" je referenca na Félixa Salgada Macedonia, čovjeka koji se kandidirao u Guerreru, uz potporu Lópeza Obradora. Salgado je negirao da je seksualno zlostavljao pet žena i protiv njega nije podignuta optužnica.

Predsjednika Obradora su kritikovale i žene iz njegove stranke Morena, zahtijevajući da ukine Salgadin kandidatski status.

Salgado je u ponedjeljak razljutio žene nakon što je tweetovao kako im se "divi" i pohvalio njihovu borbu.

"Predsjednik nas je lagao. Niko nije glasao za Morenu. Mislile smo da ćemo dobiti odgovore, ali nas on ismijava", rekla je Teresa Ramírez, učesnica protesta.

Smanjio je finansijska sredstva vrtićima i promovisao je porodicu kao idealno rješenje koje će ublažiti poteškoće pandemije, čak i kada je došlo do porasta nasilja u porodici.