UN
0

Na okruglom stolu o Zimbabveu kritike Mugabeova režima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pod supredsjedanjem američke državne tajnice Condoleezze Rice i ministra vanjskih poslova Burkine Faso Djibrila Bassolea, u sjedištu UN-a u New Yorku u četvrtak je održan okrugli stol o Zimbabveu na kojem je režim Roberta Mugabea oštro kritiziran jer sprečava slobodno održavanje drugog kruga predsjedničkih izbora 27. juna.

"Svojim akcijama Mugabeov režim odustao je od bilo kakvog pretvaranja da će izborima 27. juna biti dopušteno da se održe na slobodan i pošten način", rekla je Condoleezza Rice.

Ocijenila je kako je vrijeme da međunarodna zajednica poduzme odlučnije korake prema Mugabeu. "Došli smo do tačke gdje je potrebna šira, snažnija međunarodna akcija", kazala je Rice, ne iznoseći neke konkretne prijedloge takvog djelovanja.

Condoleezza Rice u svom je istupu na okruglom stolu optužila Mugabea da je Zimbabve, nekada nazivan draguljem Afrike, "pretvorio u propalu državu koja ne samo da životno ugrožava svoje građane već prijeti sigurnosti i stabilnosti cijele južne Afrike".

Mugabe je, prema njezinim riječima, orkestrirao kampanju režimskog nasilja i zastrašivanja, kako bi spriječio da opozicija provede mirnu predizbornu kampanju.

Također je istaknula da je Mugabe jasno pokazao namjere, naredivši svojim pristalicama da "očiste" područja u kojima su građani glasali za opoziciju u prvom krugu izbora.

Opozicija optužuje predsjednika Roberta Mugabea, prenosi Hina, da je organizirao svoje pristalice u kampanju zastrašivanja uoči izbora. Mugabe odbacuje te optužbe.