Mjesto Picassove Gernike
108

Na muzeju kraljice Sofije u Madridu istaknuta slika uplakanog palestinskog djeteta

L. S.
Foto: X Greenpeace España
Foto: X Greenpeace España
Aktivisti Greenpeacea su istaknuli sliku uplakanog palestinskog djeteta na muzeju kraljice Sofije u Madridu u znak podrške palestinskom narodu, pozivajući tako na prekid vatre u Gazi.

Rad prikazuje palestinsko dijete obliveno krvlju s natpisom "Čujete li nas?" i znak "unmute" u sredini. Ispod fotografije je raširen i veći transparent kojim poručuju "Primirje odmah".

Ilustracija je zasnovana na slici koju je napravio fotoreporter iz Gaze Belal Khaled i jedno je od desetina radova 30 vizuelnih umjetnika iz cijelog svijeta koji su se pridružili pokretu "Unmute Gaza" kako bi odali počast fotografima i novinarima koji riskirajući svoje živote izvještavaju iz Gaze kako bi skrenuli pažnju na noćnu moru smrti, bola i razaranja koja se dešava palestinskom narodu.

Aktivisti su izabrali muzej kraljice Sofije iz simboličkih razloga. Naime, u njemu se nalazi slika zvana "Gernika", umjetnika Pabla Picassa, koja je simbol slikovnog prikaza stradanja španskog civilnog stanovništva tokom građanskog rata.

"Gernika" je jedno od Picassovih najpoznatijih djela, koje mnogi likovni kritičari smatraju najdirljivijom i najsnažnijom antiratnom slikom u historiji.