Sarajevo
117

Na mostu Olge i Suade obilježena reintegracija naselja Grbavice: Bitno je da se sjećamo

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Danas je polaganjem cvijeća na mostu Olge i Suade obilježeno 27 godina od završetka agresorske okupacije sarajevskih naselja Grbavice, Kovačića i Vraca.

"Njegujemo kulturu sjećanja na sve istaknute datume u historiji našeg grada tako i ovaj dan reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići. Ovo je vrlo bitna poruka mladima, danas smo ovdje na mostu Suade i Olge prvih žrtava agresije na BiH", kazao je načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

Dodao je da je sa mosta Olge i Suade krenula agresija na BiH i okupacija grada Sarajeva.

"Ovo je mjesto odakle je krenula agresija na BiH i mjesta odakle je krenulo okupiranje grada Sarajevo i jedno od mjesta odakle je kasnije krenula i reintegracija tih naselja. Bitno je da smo danas ovdje da se sjećamo tih datuma. Bitno je da su naši mladi sugrađani ovdje da obilježavaju ove datume", poručio je Tanović.

Prisutnima se obratio i jedan od svjedoka agresorske okupacije Grbavice, kao i organizator okupljanja Edhem Edo Koradžija.

"Sjećam se prvog dana okupacije kad je počelo, kad su poginule ove dvije dame, koje su živote dale za Bosnu. Već 27 godina obilježavamo ovo i nadam se da će mlađi naraštaji to nastaviti i uzeti obavezu da i dalje govore o tom danu", kazao je Koradžija.