Svijet
7

Na mitingu podrške Mursiju okupilo se čak dva miliona Egipćana

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više od dva miliona pristalica egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, koji je svrgnut vojnim udarom, okupilo se u Kairu tražeći povratak na predsjedničku funkciju, prvog demokratskim putem izabranog predsjednika te zemlje, javio je novinar agencije Anadolija.

Protesti koji su započeli uspostavljanjem vojne vlasti u Egiptu, nastavljeni su i u petak navečer, kada su i ispunili svoj cilj i prema saopštenju organizatora, okupili dva miliona ljudi iz svih krajeva zemlje na ulicama Kaira.

Okupljanje pod nazivom "zajedništvo" dostiglo je vrhunac kada se na trgu Rabiatul Adevijje okupilo milion Mursijevih pristalica. Okupljeni građani zatvorili su puteve koji vode prema tom trgu.

Građani su zatvorili i trgove Ramzes i Nahda, kao i najvažniji gradski most "6. oktobar".

Zajedno sa okupljenima na trgu Rabiatul Adevijje, trgovima Nahda i Ramzes, te brojnim mostovima i saobraćajnicama, broj okupljenih pristalica Muahmmeda Mursija, kako su saopštili organizatori, dosegao je dva miliona. Građani traže povratak na dužnost svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija.

Okupljeni građani protestovali su i protiv nasilja vojske nad demonstrantima, te sjedeći na ulicama blokirali saobraćaj u Kairu. Večerašnje okupljanje drugo je po masovnosti nakon revolucije 25. decembra.

Pristalice Muhammeda Mursija nastavljaju sa protestima.