Strahovanja
0

Na meti Rusije mogli bi se naći i drugi susjedi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na meti Rusije bi se nakon Gruzije mogle naći i druge susjedne zemlje, kao što su Ukrajina i Moldavija, upozorio je u srijedu francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

Kouchner je u intervjuu radiju Europa 1 ocijenio kako nije nemoguće da će se Rusija odsada opredijeliti za sukob sa Zapadom prije nego za saradnju, prenio je Reuters.

"Ponavljam, to je veoma opasno, može se pretpostaviti da Rusija ima i druge ciljeve, naročito Krim, Ukrajinu i Moldaviju" rekao je on.

Šef francuske diplomatije je ponovo pozvao Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući i mirovni plan za Gruziju postignut uz posredovanje Francuske, prema kome se Moskva saglasila da povuče svoje jedinice na pozicije otprije 8. augusta.

"Ne možemo prihvatiti kršenja međunarodnog zakona ili sporazuma o sigurnosti i saradnji u Evropi, rezolucija UN-a, i zauzimanje teritorije, prvi put poslije mnogo godina, u vojnoj operaciji susjedne zemlje", rekao je Kouchner.

On je dodao da je Rusija prekršila međunarodni zakon, što nije samo mišljenje EU-a.

Povodom najavljenog sastanka EU-a, u ponedjeljak, na kome će biti riječi o odgovoru Unije na gruzijsku krizu, Kouchner je rekao da će "dvadesetsedmorica" sigurno reagirati.

"Evropska unija ima 27 zemalja, 500 miliona ljudi, privredna je sila, i ona mora uraditi nešto da bi se zaustavila kriza i kako bi se pregovorima pronašlo političko rješenje", zaključio je francuski ministar vanjskih poslova.