Skupljani buldožerima
246

Na lokaciji za sječu drva okrutno ubijen veliki broj bespomoćnih koala

DP
Foto: Printscreen/YouTube/Sky News Australia (Foto: EPA-EFE)
Foto: Printscreen/YouTube/Sky News Australia (Foto: EPA-EFE)
U Australiji je na lokaciji za sječu drva ubijen veliki broj koala, a očevici tvrde da su leševi buldožerima bacani na gomilu.

Koale su simbol Australije, a razarajući požari koji su donedavno tinjali su ih desetkovali do kritične točke opstanka. Prema posljednjim saznanjima australskih udruženja za očuvanje životne sredine, nesreća je ponovo pogodila ove već ugrožene tobolčare.

Naime, na lokaciji za sječu drva u saveznoj državi Victoriji pronađeno je na stotine ubijenih koala, dok je tek oko 80 iznemoglih jedinki pronađeno živo. Sada su smještene u prihvatilište, gdje će im biti pružena medicinska njega i hrana.

Plantaža na kojoj se pokolj dogodio uzgaja stabla eukaliptusa. Ovo drveće je poznato kao dom i izvor hrane koalama. Plantaža je bila u posjedu kompanije Australian Bluegum Plantations, čije je pravo na korištenje zemljišta isteklo još 2016. godine. Potom je prodana australsko-japanskoj kompaniji South West Fibre, koja ju je po završetku svojih djelatnosti vratila u privatno vlasništvo. Istraga je još u tijeku kako bi se utvrdilo tko je točno odgovoran za ovaj pokolj.

Sječa drveća je provedena proteklog decembra, kako prenosi organizacija Friends of the Earth Australia. Smatra se da se čitav događaj odigrao u rasponu od jednog tjedna (UNILAD).

Uprkos pravu na korištenje zemljišta za sječu stabala, kompanije koje ovako opskrbljuju pilane drvnim sirovinama su dužne po zakonu pronaći sve koale koje se nalaze na lokaciji i sigurno ih premjestiti prije početka sječe.

Spasilački timovi već su posjetili opustošenu plantažu i zbrinuli tek 80 jedinki koje su pronađene. One su bile vidno neuhranjene i iscrpljene. Čeka se daljnje saopćenje vlasti.