Svijet
0

Na Kubi se obilježava Kastrov 81. rođendan

FENA
Na Kubi danas je, uz vatromet, obilježen rođendan Fidela Kastra, koji provodi oporavljajući se od teške operacije na nepoznatoj lokaciji.

Nikakvo masovno slavlje liderovog rođendana nije bilo predviđeno, a nije se moglo ni očekivati da će Kastro moći da se pojavi u javnosti poslije nešto više od godinu dana, od kada je saopšteno da će se podvrgnuti operaciji crijeva i da će privremeno prenijeti vlast na svog mlađeg brata Raula (75).

Na Kubi još nije zvanično rečeno od čega boluje predsjednik Kastro.To se krije kao državna tajna. I kada je bio dobrog zdravlja Kastro je tradicionalno proslavljao svoj rođendan na nenametljiv način, obično bi podijelio rođendansku tortu sa kubanskom školskom djecom. Ipak, nešto iza ponoći, na stotine Kubanaca stajali su ispred Malikonovog mora i gledali vatromet kojim je obilježen Kastrov rođendan i završetak godišnjeg ljetnjeg festivala. Na kubanskoj državnoj televiziji, večeras će biti prikazana dva dokumentarna firma o Kastrovom prkosnom revolucionarnom životu.