Tokom krstarenja
133

Na kruzeru kod Paname umrle četiri osobe od koronavirusa, 130 pokazuje simptome

D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Kruzer Zaandam na kojem se nalazi više od 1.800 ljudi u trci je s vremenom da prebaci zdrave putnike na drugi brod nakon što su četiri osobe preminule od koronavirusa, a dvije su zaražene.

BBC javlja da se kruzer nalazi kod Paname, a vlasnici kruzera su saopćili da više od 130 osoba pokazuje simptome slične gripi te da imaju probleme s disanjem.

Već dvije sedmice niko nije napustio kruzer, a zdrave putnike će preuzeti drugi sestrinski brod pod nazivom Rotterdam. Zaandam planira ploviti kroz Panamski kanal prema Karipskom moru te nastaviti ka Floridi. Panamske vlasti su istakle da nijedan brod s potvrđenim slučajevima zaraze koronavirusom ne može proći kroz kanal.

Holandska kompanija koja je u vlasništvu pomenutog kruzera je potvrdila da su od koronavirusa umrle četiri osobe. Prijevljeno je da 53 gosta i 85 članova posade pokazuju simptome bolesti, a na brodu se naleze 1.243 putnika i 586 članova posade uključujući dva ljekara i četiri medicinske sestre. Na kruzeru Rotterdam su još dva ljekara i četiri medicinske sestre.

Foto: AFP
Foto: AFP

Zaandam je bio na južnoameričkom krstarenju, a isplovio je iz Buenos Airesa u Argentini 7. marta.

Panama je u petak saopćila da je od koronavirusa umrlo 14 ljudi, dok ih je 786 zaraženo. U Južnoj Americi ima više od 10.000 zaraženih osoba.