Svijet
0

Na Kosovu u subotu izbori

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Kosovu je u četvrtak u ponoć počela predizborna šutnja uoči parlamentarnih i lokalnih izbora koji se održavaju u subotu, 17. studenoga.

To su peti izbori na Kosovu od dolaska međunarodnih mirovnih snaga 1999. i prvi koji se održavaju po proporcionalnom sustavu s otvorenim listama i uz neposredno glasovanje za predsjednike općina.

Gotovo milijun i pol građana s pravom glasa birat će 100 zastupnika kosovske Skupštine, kao i odbornike i predsjednike 30 kosovskih općina.

Uz 100 zastupnika u Skupštini je rezervirano još deset mjesta za predstavnike Srba i deset za predstavnike ostalih manjinskih zajednica.

Svoje kandidate istaknulo je 25 stranaka, od toga devet albanskih i 14 je lista manjinskih zajednica. Na glasačkim listićima je osam srpskih predstavnika, no većina srpskih političkih stranaka odlučila je bojkotirati izbore, kao i većina građana srpske nacionalnosti.

Izbore prati nekoliko tisuća stranih promatrača i mnogobrojni novinari. OESS je objavio da će prvi rezultati biti objavljeni za dva do tri dana a konačni službeni potkraj mjeseca.