Svijet
0

Na Kosovu počeo drugi krug izbora za predsjednike općina

FENA
Na Kosovu je jutros u sedam sati počeo drugi krug glasovanja za predsjednike 23 općina, u kojima nijedan od kandidata nije dobio potrebni broj glasova u prvom krugu izbora održanih 17. studenoga.

Središnje izborno povjerenstvo Kosova objavila je kako će od 7.00 sati do 19.00 sati biti otvorena birališta, a rezultati se očekuju tijekom noći i u nedjelju.

Ovaj krug izbora se ne održava u tri sjeverne općine Kosova s većinskim srpskim stanovništvom: Ljeposaviću, Zubin Potoku i Zvečanima. U tim općinama civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker nije potvrdio rezultat izbora u prvom krugu jer su građani tamo uglavnom bojkotirali izbore. Ruecker je tijekom ovoga tjedna odlučio produžiti mandat aktualnim predstavnicima lokalnih vlasti u srpskim općinama za šest mjeseci.

U drugim općinama je ukupno 46 kandidata na izborima za predsjednike općina. Glavna bitka vodi se u Prištini između kandidata Demokratskog Saveza Kosova Ise Mustafe i kandidata Demokratske Partije Kosova Fatmira Lime.

Na parlamentarnim izborima održanim također 17. studenoga pobijedila je Demokratska partija Kosova Hashima Thaqia, koja je osvojila 37 od ukupno 120 zastupnika u parlamentu, drugi je bio Demokratski Savez Kosova sa 25 zastupnika, treća Alijansa za Novo Kosovo s 13, četvrti Demokratski Savez Dardanije s 11 zastupnika i Alijansa za budućnost Kosova s 10 zastupnika, dok su nesrpske manjine dobile u izravnim izborima još četiri zastupnička mjesta. Pobjednička stranka Hashima Thaqija sljedećeg tjedna počinje konzultacije o sklapanju koalicije za formiranje vlade, a najavljeno je da će se parlament konstituirati prije 19. ovog mjeseca.