Moamer el-Gadafi
0

Na korak smo od formiranja federalne vlade u Africi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski lider Moamer el-Gadafi izjavio je danas da je "politika višestranačja, nametnuta Africi iz inozemstva, donijela samo haos, ali i uticala da smo na korak od formiranja federalne vlade na kontinentu, što daje zračak nade".

Gadafi već godinama poziva na stvaranje "sjedinjenih afričkih država", ističući da je to jedini način da se izađe nakraj s izazovima globalizacije, siromaštva i riješe sukobi bez miješanja Zapada, prenio je Reuters.

Pojedine afričke države, koje predvodi ekonomska supersila Južna Afrika, odbacile su taj njegov dugogodišnji cilj, definirajući ga kao "dalek i nepraktičan".

"Nemamo nikakve političke strukture (u Africi), naše strukture su socijalne", rekao je Gadafi na kraju samita Afričke unije (AU) u Etiopiji.

"Naše stranke su plemenske stranke - to nas je dovelo do krvoprolića", izjavio je libijski predsjednik, koji je izabran za predsjedavajućeg AU-a.

Lideri AU-a su se u nedjelju dogovorili jedino da promijene naziv postojeće Komisije AU-a u Autoritativno tijelo - s većim mandatom, budžetom i proširenim nadležnostima.

Prema Gadafijevim rečima, Autoritativno tijelo će davati "koordinate" odbrani, vanjskoj politici, sekretarijatima u oblastima poput komunikacija, trgovinske razmjene, zdravstva i ekologije.

"To je velika odluka... koja je okončala sva naša premišljanja", zaključio je Gadafi i dodao da to "treba pozdraviti" i provesti tu odluku.