Svijet
0

Na Kamčatki zabilježeno rekordnih 55 stepeni ispod nule

FENA
Rekordno niske temperature (Foto: AFP)
Rekordno niske temperature (Foto: AFP)
Rekordno niska temperature ove zime u Rusiji zabilježena je na Kamčatki, gdje je izmjereno minus 55 stepeni, dok se u većem dijelu istočne Rusije temperature kreću između minus 25 i 46 stepeni Celzijusovih.

Niske temperature u cijeloj Rusiji potrajat će i tokom naredne sedmice, a meteorolozi najavljuju da će u zapadnom i centralnom dijelu zemlje najhladnije biti tokom vikenda kada se očekuju prodor hladnog zraka iz Sibira i temperature oko minus 32 stepena u Moskvi.

Meteorolozi su podsjetili i na najniže ikada zabilježene temperature u Rusiji, navodeći da je 1892. godine u Verhojansku izmjereno minus 67 stepeni Celzijusovih.

Najniža temperature izvan naseljenih mjesta izmjerena je 21. jula 1983. godine na istraživačkoj stanici Vastok na Antarktiku, koja se nalazi na visini od 3.488 metara nad morem, a iznosila je minus 89 stepeni, prenio je Tanjug.

Usprkos svemu, hladnoća u Rusiji gotovo da nije vijest za ovdašnju javnost i medije, ali oni zato već danima redovno izvještavaju o padavinama i mrazovima u Srbiji, navodeći da je 12 osoba izgubilo živote, kao i da su mnogi putevi neprohodni.