Svijet
0

Na jugu Filipina 20 mrtvih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 15 muslimanskih pobunjenika i pet vojnika poginulo je danas u sukobima u džunglama na jugu ostrva Jolo, saopćila je vojska.

Filipinske snage su jučer u krvi ugušile pobunu male grupe pobunjenih vojnika i civila koji su upali u luksuzni hotel u finansijskoj četvrti Manile, tražeći smjenu predsjednice Glorije Macapagal Arroyo, podsjetio je Reuters.

"Pet naših ljudi je poginulo, a dvanaest je ranjeno", izjavio je komandir marinaca Cezario Atienza i dodao da su vladine trupe pronašle tijela šest pobunjenika i otkrile velike količine vatrenog oružja i municije.

Potporučnik Jonas Lumawag je kazao da u izvještajima obavještajnih službi stoji da je 15 pobunjenika poginulo, a 20 ranjeno, među njima i lider grupe MNLF, koji je u februaru zarobio generala marinaca na ostrvu Jolo.

Na Jolu, bazi muslimanskih pobunjenika, odigrao se jedan od najkrvavijih sukoba u skorašnjoj historiji filipinske vojske, kada je samo u jednom danu u augustu ubijeno najmanje 20 vojnika.

Grupacija MNFL je 1996. godine potpisala mirovni sporazum s vladom Filipina, ali se njeni članovi, koji su povezani s grupom Abu Sayyaf, često sukobljavaju s vladinim vojnim trupama.

U Manilu je sa sjevera zemlje stiglo oko 500 vojnika kako bi osigurali veću sigurnost, dok će u toku dana pristići još 100 vojnika elitnih jedinica, koje su obučile i opremile američke specijalne snage.