Svijet
0

Na jugu Afganistana ubijeno oko pedeset talibana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pedesetak talibana ubijeno je u ponedjeljak na jugu Afganistana, prema izvještaju koji su u utorak dostavile afganistanske vlasti i koalicija.

Više od 30 pobunjenika utopilo se u rijeci Helmand nakon što su poslije ukrcavanja postali meta pucnjave afganistanskih i međunarodnih snaga, navodi se u izvještaju afganistanskog ministarstva odbrane.

Pobunjenici su pokušali da pređu rijeku u regionu Sangina, u provinciji Helmand, odlazeći u mjesto Musa Qala, koje je pod njihovom kontrolom, kada su postali meta pucnjave, saopćio je glasnogovornik ministarstva odbrane Mohammad Zahir Azimi.

Na drugoj strani, koalicija je objavila da je u susjednoj provinciji Kandahar ubijeno dvadesetak talibana u ponedeljak u četverosatnim sukobima. Borbe su se vodile blizu sela Chenar, 35 kilometara sjeverno od grada Kandahara, navodi se u saopćenju koalicije.

Napadnuti ručnim raketama i iz automatskog oružja, vojnici koalicije i afganistanske vojske odgovorili su na napad i pozvali zračno pojačanje koje je bombardiralo položaje pobunjenika, saopćila je koalicija, tvrdeći da nema nikakvog izvještaja o "civilnim žrtvama"