Izvjestan drugi krug
0

Na izborima u Čileu vodi milijarder Pinera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Konzervativni milijarder Sebastian Pinera (60) vodi na općim izborima u Čileu na kojima je osvojio 44 posto glasova, nedovoljno za pobjedu u prvom krugu, pa će biti održan drugi krug izbora u januaru, pokazuju prvi nepotpuni rezultati objavljeni u ponedjeljak u medijima.

Njegov protukandidat 17. januara bit će predstavnik koalicije lijevog centra i bivši predsjednik Eduardo Frei (67) koji je u nedjelju osvojio 29,6 posto glasova, prenosi agencija Reuters.

"Želim reći onima koji nas nisu podržali da ćemo prihvatiti glasove svih onih koji žele prave promjene s 'otvorenim oružjem'", izjavio je Pinera kasno u nedjelju uvečer.

Pinera i Frei se sada bore za glasove neovisnog kandidata Marca Enriquez-Ominamija, koji je na trećem mjestu s osvojenih 20 posto glasova.

Kandidat desnog centra, Pinera ima priliku prekinuti dva desetljeća dugu vladavinu politike lijevog centra, prvi put nakon okončanja vojne diktature Augusta Pinocheta, navodi britanska agencija.

Reuters ocjenjuje kako mnogi Čileanci smatraju da ljevičari nisu dovoljno učinili na raspodjeli milijardi dolara od eksploatacije bakra i njihovom usmjeravanju u socijalne programe i poboljšanje sistema obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Prema istraživanjima uoči izbora, najviše šansi za pobjedu imao je Pinera, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 1,2 milijarde dolara i koji se nalazi na 701. mjestu Forbesove liste najbogatijih na svijetu.

Glasači, kojih je u Čileu registrirano oko 8,3 miliona, birali su u nedjelju, pored novog predsjednika države, i 120 članova Zastupničkoga doma i 20 od 38 članova Senata.