Raspisani poslije bankrota
0

Na islandu danas vanredni parlamentarni izbori

FENA
Na Islandu se danas održavaju vanredni parlamentani izbori, koji su raspisani poslije bankrota te male otočke zemlje, na kojima se očekuje da će prvi put pobijediti partije ljevice.

Island je bio prva žrtva sadašnje finansijsko-ekonomske krize koja je bankrotirala zbog prezaduženosti zemlje. Poslije višemjesečnih demonstracija koaliciona vlada je bila prisiljena da podnese ostavku i raspiše izbore.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja Socijaldemokratska alijansa će osvojiti 29 posto glasova, a ljevičarska Zelena stranka -27.

Ako se ove procjene potvrde na današnjim izborima Island će prvi put dobiti koalicionu vladu ljevice, koja će imati apsolutnu većinu mjesta u Atlingu (parlamentu).

Stranka desnog centra - Nezavisna partija- koja je dominirala političkom scenom poslije Drugog svjetskog rata, platit će ceh sadašnjoj ekonomskoj krizi. Za nju se izjašnjava svega 23,6 posto građana, odnosno čak 15 posto manje nego prije dvije godine.

U predizbornoj kampanji su dominirali ekonomski problemi, prije svega nezaposlenost, koja sada iznosi devet procenata. Koplja su se lomila i o tome da li Island treba da uđe u Evropsku uniju, koji do sadašnje ekonomske krize nije pokazivao interesovanje za EU.

Sada mnogi vide spas u približavanju Briselu. Protivnici, međutim, tvrde da će to ugroziti nezavisnost zemlje i njene ribolovne zone oko otoka.