Zvaničnik UN-a
0

Na hiljade osoba bježi iz Etiopije i Somalije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 17.000 ilegalnih emigranata napusti godišnje rog Afrike, uglavnom Etiopiju i Somaliju preko Kenije, u potrazi za boljim mjestom za život, izjavio je u ponedjeljak visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) Tal Raviv.

Konflikti i siromaštvo primoravaju Etiopljane i Somalce da se odvaže na rizičan put ka Južnoj Africi, istakao je Raviv u intervjuu agenciji Reuters.

"Procjenjujemo da je broj osoba, posebno Somalaca i Etiopljana, koji odlazi iz južne i centralne Somalije i južne Etiopije ka Južnoj Africi, između 17.000 i 20.000 godišnje", kazao je Raviv.

Od početka sukoba u Somaliji 2007. godine ubijeno je oko 21.000 civila, a više od milion i po osoba je raseljeno.

Južna Etiopija je, takođe, godinama suočena s pobunjenicima koji se bore protiv etiopske vlade, tražeći veću autonomiju za nerazvijenu regiju Ogaden koju čine Somalci.

Krijumčarenje Etiopljana i Somalaca u Južnu Afriku posao je vrijedan 40 miliona dolara godišnje, navedeno je u izvještaju iz 2009. godine Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih nacija.

Policija na sjeveroistoku Kenije saopćila je da je pojačala mjere kako bi suzbila trgovinu ljudima.

Kenija je zvanično zatvorila svoju 680 kilometara dugačku granicu sa Somalijom 2007. godine, strahujući od teško naoružanih policija.