Zbog Sjeverne Koreje
12

Na Havajima testirana sirena za nuklearni napad prvi put od Hladnog rata

Klix.ba
Američko otočje Havaji testirali su sirenu za upozorenje na nuklearni napad prvi put od završetka Hladnog rata.

Nastavak jednomjesečnih testiranja je uslijedio zbog rastuće prijetnje sjevernokorejskog programa za razvoj projektila i nuklearnog oružja.

Pyongyang je testirao seriju balističkih projektila, a u septembru je uspješno obavljen šesti nuklearni test.

Havaji, koji se nalaze u Pacifiku, već imaju jednomjesečna testiranja sirena za upozorenje na prirodne katastrofe uključujući cunamije, međutim, sirena za nuklearni napad ima drugačiji zvuk. Ona predstavlja upozorenje stanovništvu i turistima da ostanu u zatvorenim prostorima te da čekaju daljnje instrukcije.

Posljednji put je sirena za nuklearni napad testirana osamdesetih godina, odnosno pred kraj Hladnog rata, no, ponovo se oglasila u petak ujutro te će biti testirana svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Zvaničnici smatraju da je izuzetno važno raspoznavati različite sirene.

Projektil lansiran iz Sjeverne Koreje bi mogao pogoditi Havaje za 20 minuta. Na Havajima se nalazi sjedište američke vojske za azijsko-pacifičku regiju.

Sjeverna Koreja je nedavno testirala novi interkontinentalni balistički projektil za koji tvrdi da može pogoditi svaki dio američke teritorije. Radi se o projektilu Hwasong-15, koji može nositi bojevu glavu. Ipak, još uvijek nije potvrđeno da je Pyongyang sposoban napraviti dovoljno malu bojevu glavu za montiranje na taj projektil.