Do 2024.
63

Na Havajima bi mogla stupiti na snagu zabrana kupovine cigareta mlađima od 100 godina

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako Havaji imaju jedan od najstrožijih zakona o prodaji cigareta na svijetu, u tekstu novog zakona poziva se na zabranu prodaje cigareta do 2024. godine jer zakonodavna vlast smatra da je cigareta najsmrtonosniji proizvod u historiji čovječanstva.

Naime, vlasti na Havajima razmatraju mogućnost podizanja dobne granice osoba koje mogu kupovati cigarete do minimalnih stotinu godina, što u principu znači zabranu prodaje cigareta, piše Sky News.

Demokratski političar koji je ujedno i ljekar Richard Creagan vjeruje kako su cigarete najsmrtonosniji proizvod u historiji čovječanstva.

"U osnovi imamo grupu koja je ovisna o cigaretama i koja je na neki način zarobljena tom ovisnošću. Sve zbog duhanske industrije koja je proizvela cigarete znajući da su zarazne i smrtonosne", rekao je Richard Creagan za novine Hawaii Tribune-Herald.

Prema sadašnjim zakonima, ljudi na Havajima moraju imati 21 godinu da bi kupili cigarete. Creagan predlaže da se ta dob podigne na 30 godina do sljedeće godine, do 40 u 2021., do 50 u 2022. i do 60 u 2023., dok bi dobna granica 2024. godine bila stotinu godina.

Foto: Capitol.hawaii.gov
Foto: Capitol.hawaii.gov

Creagan koji je i bivši pušač kazao je kako je država dužna da štiti zdravlje svojih građana te da su cigarete opasnije i od samovoljnog uzimanja lijekova koji se izdaju na recept.

Inače, pušenje cigareta je vodeći uzrok bolesti i smrtnih slučajeva u SAD-u koji odnosi gotovo pola miliona života svake godine prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.