Svijet
0

Na Harvardu baš i nije teško: Studenti uglavnom dobijaju desetke

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Univerzitetu Harvard, jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu, najčešća ocjena je "A" odnosno "deset'.

“Prosječna ocjena studenata na Harvardu je uistinu "A". Također, najčešća ocjena na Koledžu na Harvardu je ustvari "A”, rekao je dekan univerziteta za studentski list “Harvard”.

Prema pisanju univerzitetskog lista to je jasan pokazatelj da Univerzitet Harvard “nije strog prema svojim studentima kao što to neki misle”.

Ipak, neki stručnjaci tvrde da profesori na Harvardu svojim studentima daju dobre ocjene čak i kada to ne zasluže u potpunosti i ne pokažu potrebno znanje i spremnost.

Larry Summers, bivši američki ministar finansija, je bio vrlo kritičan prema takvom odnosu prema studentima na Harvarda još dok je bio jedan od čelnika univerziteta.

Nakon što je odstupio sa dužnosti na tom univerzitetu, kazao je da skoro svi studenti na tom američkom univerzitetu diplomiraju sa najvišim pohvalama.

“Devedeset posto svršenika na Harvardu završi fakultet sa najvišim ocjenama i sa pohvalama svojih profesora”, rekao je on.

Univerzitet Harvard je privatni univerzitet u SAD-u osnovan 1636. godine i najstarija je akademska institucija u toj zemlji.

Zbirka knjiga u Harvardskoj biblioteci sadrži više od 15 miliona primjeraka što je čini četvrtom od pet "mega-biblioteka" na svijetu.

Na harvardskom prostoru i kampusu nalaze se učionice, parkovi, atletski klub, veslački klub, stadion, crkva, knjižnica i sve što je studentima potrebno u svakodnevnom životu.

Harvard je jedan od najznamenitijih univerziteta u svijetu. Mnogi su poznati naučnici, pisci i političari tamo studirali.

Na njega se upisuju neki od najboljih učenika iz SAD-a i svijeta uz preporuku nekog poznatog profesora ili stručnjaka. Student Harvarda mora se baviti s više izvannastavnih aktivnosti te mora biti prisutan na svakom predavanju.