{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na dražbi se prodaju predmeti i dijelovi Concordea

F
FENA
29.9.2007. u 12:45
0
0
Na dražbi se prodaju predmeti i dijelovi Concordea
0
Na dražbi se prodaju predmeti i dijelovi Concordea
Na četverodnevnoj aukciji ovih se dana u Toulouseu nude predmeti i dijelovi nadzvučnog putničkog mlažnjaka Concordea, a prikupljena sredstva omogućit će izgradnju aeronautičkog parka u tom francuskom gradu.
Među ostalim, na dražbi su ponuđeni razni dijelovi iz cockpita, maske za kisik, pregrade iz prostora za prtljagu, ručica za slijetanje, srebrni pribor za jelo, wc-školjka... pa čak i 1,2 tone težak stajni trap.

Concorde, zrakoplov koji je letio brže od zvuka, zajedničkim su snagama projektirali i izgradili Britanci i Francuzi. Od 1976. koristio se za komercijalne letove, no zbog prevelikih troškova 2003. ukinuta je njegova daljnja gradnja i letovi na linijama British Airwaysa i Air Francea.

Tri, od ukupno pet zrakoplova, karakterističnog zašiljenog 'nosa', 2003. i 2004. ponuđena su i prodana na dražbama u Londonu i Parizu. Prvi je prodan za više od pola milijuna dolara.

Sve manjem broju prodanih karata koje su bile iznimno skupe, pogodovala je i činjenica da je u nesreći Concordea u vlasništvu Air Francea 2000. u pariškoj zračnoj luci Charles De Gaulle, poginulo 113 putnika. Dražbu u Toulouseu organizirala je neprofitna udruga koja je naslijedila opremu Concordea od proizvođača zrakoplova tipa Airbus, Aerotheque.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: