EU
0

Na dnevnom redu bezbjednosne i političke prilike u BiH

SRNA
Savjeta ministara odbrane i inostranih poslova EU /GAERC/ razmatraće na dvodnevnom samitu u Briselu, koji počinje u ponedjeljak, 16. novembra, bezbjednosne i političke prilike u BiH.

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt obavijestiće svoje kolege iz EU o toku butmirskog procesa i postignutim rezultatima, saopštilo je švedsko Predsjedništvo EU.

Na samitu će biti razmatrano vojno prisustvo EU u BiH, odnosno operaciji Altea, koja pomaže održavanju bezbjednosti i podršci miru u BiH. U diskusiji će učestvovai general Džon Mekol, operativni komandant EU za operaciju Altea.

Osim Bilta ministrima će se obratiti i švedski ministar odbrane Sten Tolgfors, ministar za razvoj međunarodne saradanje Gunila Karlson i ministar za poslove EU Cecilija Malmstrum.

Ministri će na samitu razmatrati i Lisabonsku strategiju za rast i radna mjesta nakon 2010. godine, zatim pripreme za samit EU, koji treba da bude održan 10. i 11. decembra, te pitanje Rusije, Ukrajine i Bliskog istoka.

Očekuje se da će Evropski savjet pozdraviti stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma 1. decembra, usvojiti zaključke programa Stokholm /novog programa iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova/ i razmotriti ciljeve EU za konfereciju UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu od 7. do 18. decembra.

Glavne teme samita biće aktuelna i strateška pitanja kao što su kilmatske promjene, energetika i posljedice ekonomske i finansijske krize.

Ministri će razmatrati i odnose EU-Ukrajina sa akcentom na pitanju gasa, kao i bliskoistočni mirovni proces.