Moskva
0

Na demonstracijama opozicije uhapšeno 20 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvadesetak demonstranata, među kojim pisac i osnivač jednog ljevičarskog pokreta Eduard Limonov, uhapšeno je u ponedjeljak na demonstracijama opozicije na kojim se okupilo više od 500 ljudi u centru Moskve.

Lider Fronta ljevice Sergej Udalcov je također uhapšen, izjavio je Viktor Biriukov, glasnogovornik policije u Moskvi, javila je agencija Ria Novosti.

U Sankt Peterburgu je uhapšeno više od 60 demonstranata iz redova opozicije koji brane član 31 Ustava koji jamči slobodu okupljanja, saopćila je lokalna policija. Okupilo se oko 300 ljudi.

Lider opozicije u Moskvi Boris Nemcov je izjavio za agenciju AFP da ruske vlasti hoće da budu kao Hosni Mubarak, da vladaju zauvijek i odu jedino silom".

Bivša sovjetska disidentica i borac za ljudska prava Ljudmila Aleksejeva je iskoristila priliku da osudi vlasti što nisu spriječile teroristički napad prošle sedmice na aerodromu Domodedovo u Moskvi, u kojem je ubijeno 35 osoba.

U nedjelju je izvršen pretres u prostorijama opozicionog pokreta Druga Rusija koji predvodi Limonov.

Zaplijenjeni su kompjuteri, a 11 osoba je uhapšeno i pušteno u toku noći, u okviru istrage otvoren zbog "poziva na masovne nerede", izjavio je zvaničnik pokreta Aleksandar Averin za agenciju Ria-Novosti.

Većina lidera opozicije su bili osuđeni na zatvorske kazne poslije prethodnih protesta 31. decembra.