Praznik rada
279

Na današnji dan radnici su pokazali da imaju ponos, dostojanstvo i čast

Klix.ba
Najraširenija ilustracija protesta u Chicagu 1886.
Najraširenija ilustracija protesta u Chicagu 1886.
Današnji dan u svijetu se obilježava kao Praznik rada koji je podsjetnik na borbu radnika koji su uspjeli osigurati neka od temeljnih radničkih prava – kraći radni dan, bolje uslove rada i zdravstvenu zaštitu.

Sve je počelo na današnji dan 1886. godine u Chicagu. S obzirom na to da zahtjevi radnika nisu ispunjeni do 1. maja, stotine hiljada američkih radnika organizovano je izašlo na ulice protestujući i zaustavljajući proizvodnju. Najteže stanje bilo je u kompaniji McCormick Harveste gdje je 70.000 radnika stupilo u štrajk. Nakon dva dana neprestanih protesta policija je odlučila brutalno prekinuti akciju nezadovoljnih radnika, napala demonstrante, ubila jednog i ranila nekoliko njih.

Ogorčeni tim događajem i ponašanjem vlasti i policije radnici su sljedećeg dana zakazali miting na čikaškom trgu Haymarket. Miting je prolazio mirno, a kada je ostalo oko 250 radnika policija im je naredila da se raziđu. U tom trenutku je nepoznata osoba, čiji identitet nikad nije utvrđen, među policajce bacila bombu kojom je ubijeno 7 i ranjeno 67 pripadnika policijskih snaga. Za policiju je to bio rado očekivan razlog za napad i odmah je otvoreno napala demonstrante.

Gradske i državne vlasti pohapsile su osam anarhista, optužile ih za ubistvo i osudile na smrt.

Tri godine poslije, na Prvom kongresu 2. Internacionale (međunarodna zajednica radničkih i socijalističkih stranaka), ovaj datum postao je zvanični državni praznik. Slave ga radnici širom svijeta, a najčešće se obilježava uličnim demonstracijama na kojima sudjeluju sindikati, radničke organizacije i brojni ljevičarski pokreti.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

U bivšoj SFRJ 1. maj slavljen je kao veliki državni praznik, a ljudi koji žive na prostoru Balkana još uvijek nisu u potpunosti upoznati sa stvarnim značenjem ovog praznika. Bez obzira na loš položaj radnika i radničke proteste širom svijeta, u BiH i regiji 1. maja tradicionalno se organizuju roštilj, zabava i druženje u prirodi.

Iako je sve za šta su se radnici izborili davne 1886. godine dovedeno u pitanje, tradicionalni roštilj u našoj državi neće izostati ni ove godine.