Svijet
0

Na čileanskim izborima vodi milijarder Pinera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Čileu će danas biti održani opći izbori, glasanje za kongres i prvi krug predsjedničkih izbora, na kojem, prema istraživanjima, najviše šansi za pobjedu ima konzervativni milijarder Sebastijan Pinera.

Pinera (60), kandidat desnog centra, najvjerovatnije će morati da se bori za mjesto šefa države u drugom krugu i za šansu da prekine dvije decenije dugu vladavinu politike lijevog centra, prvi put poslije okončanja vojne diktature Augusta Pinočea.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, Pinera, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 1,2 milijarde dolara, vodi ispred kandidata vladajuće koalicije Eduarda Freja (67) i bivšeg režisera Marka Enrikea-Ominamija (36).

Uprkos velikoj popularnosti koju uživa u zemlji, dosadašnja predsjednica Mišel Bačele prema Ustavu ne može da se kandiduje na ovim izborima, na kojima bi se borila za drugi četvorogodišnji mandat.

Glasači, kojih je u Čileu registrovano oko 8,3 miliona, birat će i 120 članova poslaničkog doma i 20 od 38 članova senata.

Istraživanja su pokazala i da će se u drugom krugu izbora, zakazanih za 17. januara, najvjerovatnije sukobiti Pinera i Frej, kao i da u tom slučaju Pinera ima veće šanse za pobjedu.