Svijet
0

Na Brdu kod Kranja počeo sastanak slovenske vlade s Evropskom komisijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sastanak predstavnika Europske komisije sa slovenskom vladom na Brdu kod Kranja, posvećen prioritetima Europske unije u prvoj polovici ove godine kada tom integracijom predsjedava Slovenija, počeo je u utorak na Brdu kod Kranja.

Susret Europske komisije s članovima vlade predsjedavajuće zemlje Europske unije tradicionalno se održava na početku svakog predsjedanja.

U novom kongresnom centru Brdo najprije se sastaju slovenski premijer Janez Janša i potpredsjednica Europske komisije Margot Wallstroem, a potom slijede susreti po skupinama na kojima će slovenski ministri i članovi Europske komisije razmijeniti stajališta o zadaćama koje čekaju Sloveniju kao predsjedavajuću zemlju idućih mjeseci.

To su, među ostalim, koordinacija procesa ratifikacije europskog reformskog ugovora u svim državama članicama, daljnji koraci na provedbi Lisabonske strategije kojom se jača konkurentska sposobnost EU-a, strategija na području energetike vezana na klimatske promjene, te jačanje europske perspektive država zapadnog Balkana.

Slovenska vlada u vezi s tim je izrazila očekivanje da bi uskoro moglo doći do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, te da će pitanje statusa Kosova biti riješeno do kraja njenog rotirajućeg predsjedavanja krajem lipnja.

Prema navodima slovenskih medija, očekuje se da će u današnjim razgovorima slovenske vlade i Europske komisije biti govora i o pitanju hrvatskog ZERP-a.

Predstavnici slovenske vlade i premijer Janša zadnjih su dana isticali da očekuju promjenu odluke o ZERP-u, odnosno njegove primjene na članice EU-a, od strane nove hrvatske Vlade i Sabora nakon njegova konstituiranja, te smatraju da je riječ u prvom redu o problemu između EU i Hrvatske, a ne bilateralnom pitanju Slovenije i Hrvatske.

Premijer Janša, koji je prošloga tjedna na konferenciji za novinare sugerirao da bi zbog ZERP-a Europska komisija mogla usporiti pregovarački proces s Hrvatskom, u ponedjeljak je u razgovoru s dopisnicima iz Bruxellesa, koji na poziv njegove vlade borave u Sloveniji, rekao da je za Sloveniju pitanje ZERP-a načelne naravi jer se Hrvatska trilateralnim dogovorom s Italijom i Slovenijom prije 4 godine obvezala da ga neće primijeniti na članice Europske unije.

Na susretu članova Europske komisije sa slovenskom vladom na Brdu kod Kranja sudjeluje i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Janša i potpredsjednica Komisije Margot Wallstroem održat će popodne zajedničku konferenciju za novinare, a nakon ručka slovenska vlada i Europska komisija održat će plenarnu sjednicu.

Potpredsjednica Komisije koja na sastanku sa slovenskom vladom zamjenjuje predsjednika Komisije Josea Manuela Barrosa koji je u ponedjeljak otkazao dolazak u Sloveniju zbog teške gripe, sudjelovat će tijekom poslijepodneva u Ljubljani na konferenciji "Interkulturalni dijalog kao europska vrijednost" na kojoj će, među ostalima, sudjelovati i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

Predstavnike Europske komisije primit će i novi slovenski predsjednik Danilo Tuerk.