Svijet
0

Na bejrutski aerodrom sletio prvi avion s humanitarom pomoći

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi jordanski vojni avion natovaren humanitarnom pomoći sletio je u srijedu ujutro na aerodrom u Bejrutu koji je zbog izraelskog bombardiranja zatvoren već 13 dana.

To je prvi avion otkako su izraelska avijacija i mornarica bombardirale, u najmanje četiri navrata, aerodrom 13. jula. Piste aerodroma su oštećene kao i rezerve goriva i hangari.

Dva druga jordanska vojna aviona se očekuju tokom dana. Oni će prenijeti specijalnu opremu za poljske bolnice i materijal za popravak pista.

Avioni se vraćaju sa 150 težih libanskih ranjenika koji će se liječiti u Jordanu ili negdje drugdje u inozemstvu, saopćio je libanski ministar za javne radove Mohamadf Safadi.

Safadi je rekao novinarima da su gubici aerodroma procijenjeni na pet miliona dolara dnevno te da Liban očekuje suglasnost UN-a da ponovo otvori aerodrom.

Jordanski general Mohammad Majali, komandant jordanskih snaga za vojnu bolnicu "Liban 1" izjavio je da će oko 200 medicinskih stručnjaka raditi u toj poljskoj bolnici, koja će služiti isključivo za hirurške intervencije.