|

Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje

Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje
0
F
FENA
21.6.2006. u 21:55
0
komentara
0

dijeljenja
Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje
Nova politička događanja na Balkanu mogu imati dvostruki učinak na buduću stabilnost regiona i Evrope - dati poticaj tek nastalim nezavisnim državama, ali i ponuditi motiv za nastavak političkog usitnjavanja prostora, uvjerenja su analitičari Centra za evropske političke studije.
Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje, utisak je briselskih analitičara koji, pokušavajući da analiziraju politička zbivanja i u njima prepoznaju razuman slijed, ne mogu a da ne ostave prostor za dva moguća, duboko različita rješenja, javlja dopisnik Glasa Amerike.

Kao u proročanstvu grčke proročice, stvari bi mogle ići dobro ili ne - tako se i činjenica da je Crna Gora postala nezavisna država tumači dvojako, u svjetlu mogućih reakcija i njihovih posljedica po stabilnost i budućnost Evrope i regiona.

"Nezavisnost Crne Gore se, s jedne strane, vidi kao značajan uspjeh, jer se do nje došlo demokratski i mirno i upoređuje se s uspjehom Slovačke. S druge strane, očekivan je rizik da će to podstaći druge grupe da snažnije insistiraju na nezavisnosti - tako je tu problem Srba na sjeveru Kosova, problem Srba u Republici srpskoj, koji, ako budu snažnije insistirali na nezavisnosti od BiH, imaćete, očigledno, i Hrvate koji će postati glasniji u želji da se odvoje", smatra analitičarka Evropskog centra za političke studije Lucia Montanaro.

Kakva je pozicija Evropske unije u tome? Ima li Bruxelles u rukama mehanizam koji će podržati razumne i održive, a zaustaviti procese koji bi mogli voditi samo nestabilnosti?

"Evropska unija se našla u situaciji da mora postići vrlo osjetljivu ravnotežu između prava manjina i umnožavanja veoma malih država, koje nemaju uvijek ekonomsku mogućnost da samostalno opstaju. Mislim da Evropska unija ne bi imala razumijevanja prema eventualnom cijepanju BiH u budućnosti", odgovorila je Montanaro.

Prepoznati stav Bruxellesa je da, kada je riječ o BiH, svim političkim sredstvima treba nastaviti na temeljima Daytona - s druge strane, uvjerenje je analitičarke Evropskog centra za političke studije, ukoliko bi se nastavilo sa cijepanjima, taj bi proces mogao ići bez kraja i političkog opravdanja: "Taj se proces cijepanja na Balkanu može nastaviti unedogled - isti rizik postoji u Vojvodini, Sandžaku i tako možemo nastaviti beskrajno. To, sasvim jasno, nije izvodivo ni poželjno."
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.