Svijet
0

Na Baliju počinje konferencija UN-a o promjeni klime

FENA
Na indonežanskom otoku Baliju u ponedjeljak počinje međunarodna konferencija o promjeni klime koja će okupiti delegate iz oko 190 zemalja svijeta. Učesnici Konferencije UN-a o klimatskim promjenama pokušat će se do 14. decembra dogovoriti o pokretanju međunarodnog procesa koji bi do 2009. godine rezultirao sporazumom o "nasljedniku" Protokola iz Kyota, koji ističe 2012. godine.

Zvaničnici UN-a su upozorili kako ima sve manje vremena da se postigne dogovor i izbjegnu još veće suše, toplotni udari, porast nivoa mora, nestanak biljnih i životinjskih vrsta i druge posljedice globalnoga zagrijavanja.

Većina vlada je saglasna da su potrebne oštrije mjere za smanjenje zagađenja, ali se ne mogu saglasiti kako podijeliti taj teret. Po Protokolu iz Kyota, koji je zaključen prije deset godina, na smanjenje emisije štetnih plinova s učinkom staklenika obavezalo se samo 36 industrijski razvijenih zemalja, dok najveći zagađivači - SAD i Kina - nisu potpisnici Protokola.

Očekuje se da će jedna od najvećih spornih tačaka dvosedmične konferencije UN-a, koja će okupiti više od 10.000 učesnika, biti pitanje da li smanjenje emisije štetnih plinova u narednom periodu treba biti obavezno ili dobrovoljno i kako pomoći najsiromašnijim zemljama da se prilagode sve nepovoljnijoj klimi, prenijele su agencije.

Rešenja su nadohvat ruke, tvrde stručnjaci. Kreću se od investiranja u obnovljive energetske izvore do poboljšanja energetske efikasnosti.

Uoči početka konferencije na Baliju njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je izjavio da promjena klime već izaziva napetost i međunarodnu nestabilnost u nekim dijelovima svijeta i prijeti da bude još veća opasnost za mir u budućnosti.

Steinmeier je u izjavi Reutersu rekao kako je vrijeme da se razmotre napetosti do kojih već dolazi zbog smanjivanja prirodnih resursa, smanjenog pristupa svježoj vodi, promjene vegetacije i masovne migracije stanovništva, kao i mogućnosti sukoba koji mogu izbiti usljed promjene klime.

On je također kazao kako je od presudne važnosti da nijedna vodeća zemlja u svijetu ne bude izuzeta iz novog sporazuma koji bi se postigao na Baliju.

"Bali je samo početak dugog procesa, pa ipak se iskreno nadam da će se delegati moći saglasiti u pogledu srednjoročnih i dugoročnih ciljeva za usporavanje globalnog otopljavanja", rekao je Steinmeier.