Bogata kolekcija
4

Na aukciji prodani automobili zaplijenjeni od sina lidera Ekvatorijalne Gvineje

D. B.
Kolekcija superautomobila koja je zaplijenjena od sina lidera Ekvatorijalne Gvineje prodana je na aukciji u Švicarskoj.

Automobili su privukli interes kolekcionara širom svijeta, posebno iz Evrope. Nekoliko skupocjenih četverotočkaša je kupio agent za kolekcionara iz Dubaija. Vozila su zaplijenjena od Teodorina Ngueme Obianga, sina predsjednika Ekvatorijalne Gvineje koji je na vlasti od 1979. godine. Teodorin je bio savjetnik svom ocu te ministar agrikulture, a potpredsjenik je postao 2012. godine. Međunarodni mediji su ga kritikovali zbog rastrošnosti i života playboya.

Švicarski tužitelji sumnjiče Obianga za pranje novca i zloupotrebu javnih sredstava, ali je slučaj prekinut prošle godine. Istraga je okončana nakon što je Obiang pristao na prodaju automobila i doniranje novca za društvene programe u svojoj zemlji. Francuski sud ga je 2017. godine osudio na uslovnu kaznu od tri godine zbog korupcije.

Na aukciji održanoj u švicarskom selu Cheserex 30 km udaljenom od Ženeve prodano je još pedesetak drugih automobila, a među njima su Aston Martin Lagonda iz 1956. godine koji je pripadao pokojnom Claudeu Nobsu, osnivaču Montreux Jazz Festivala.