Svijet
0

Mwai Kibaki ponovo predsjednik Kenije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dosadašnji predsjednik Kenije Mwai Kibaki položio je u nedjelju zakletvu za novi predsjednički mandat, nakon što je izborna komisija zvanično saopćila da je pobijedio na izborima održanim u četvrtak.

U protestima Kenijaca nezadovoljnih izbornim rezultatima u nedjelju je poginulo najmanje 10 ljudi, javile su lokalne TV stanice.

Kibaki, koji je prvi put izabran za predsjednika 2002., pozvao je Kenijce da ostave iza sebe "izborne strasti" i ujedine se zbog nacije, obećavajući da korupcije neće biti u novoj vladi.

Kibaki (76) je tijesno pobijedio opozicijskog suparnika Raila Odingu, koji je u svim predizbornim anketama bio favorit, prenijele su svjetske agencije.

Odinga tvrdi da je njegov Narandžasti demokratski pokret (ODM) na općim izborima u četvrtak osvojio skoro tri puta više mjesta u parlamentu od Kibakijeve Partije nacionalnog jedinstva (PNU).

Mnogi koji podržavaju Odingu smatraju da je bilo izbornih malverzacija zbog čega su izbili protesti širom Kenije, naročito u Kisi, rodnom gradu Odinge, u provinciji Nijanza, gdje je u neredima poginulo najmanje 10 ljudi.

Kenijci su na izborima birali predsjednika, 210 poslanika u parlamentu i 2.848 predstavnika u lokalnim vlastima.