"Američki način života"
0

Muzej Anne Frank će biti u susjedstvu džamije na Manhattanu

Sarajevo-x.com
Muzej Anne Frank u Sohou
Muzej Anne Frank u Sohou
Muzej Anne Frank, posvećen žrtvama holokausta, preselit će sasvim blizu mjesta na kojem treba biti džamija na Manhattanu.

Centar Anna Frank je izvijestio da planira zakupiti prostor u 20-spratnom tornju koji je praktično u susjedstvu centra muslimanske zajednice u kojem treba biti smještena i džamija.

Muzej Anne Frank sad je smješten u jednom potkrovlju u Sohou i jednostavno treba više prostora. Anna Frank se skrivala od nacista sa svojom porodicom u Amsterdamu između 1942. i 1944. dok nije zarobljena. Umrla je u koncentracijskom logoru 1945. godine. Njen muzej u New Yorku sarađuje sa istim muzejom u Amsterdamu te čuva uspomene na nju i njen čuveni dnevnik, kao i istorijske činjenice o holokaustu i Drugom svjetskom ratu.

Lokalni zvaničnici ističu kako je "mješavina različitih zajednica" sasvim prikladna za dio Manhattana, te da je u skladu s američkim načinom života. Članovi uprave Centra Anna Frank ističu da nemaju nikakav problem s tim što će muzej biti u blizini džamije, te da im se čak i sviđa nova lokacija, prenosi Daily Mail.