Intervju za BBC
55

Muž Shamime Begum pričao o njihovom braku, želi se vratiti u Holandiju

Klix.ba
Foto: BBC
Foto: BBC
Shamima Begum i njen muž Yago Riedijk vjenčali su se samo nekoliko dana nakon što su ušli na teritoriju IDIL-a. Yago je u intervjuu za BBC rekao kako se on, njegova žena i njihovo dijete sada žele vratiti kući u Holandiju, te kako zaslužuju dobiti potrebne dozvole.

Yago se sada nalazi u Kurdskom kaznenom centru u sjeveroistočnoj Siriji i ukoliko se vrati u Holandiju prijeti mu šest godina zatvora zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji.

Ovaj 27-godišnjak je u intervjuu za BBC rekao kako je pokušao napustiti terorističku grupu, ali nije uspio. Naglasio je kako je bio zatvoren u Raqqi i kako je mučen nakon što su ga ekstremisti optužili da je holandski špijun.

On i njegova devetnaestogodišnja supruga Shamima Begum su pobjegli iz grada Baghouza te su se predali grupi sirijskih vojnika, a Shamima i njeno novorođenče Jarrah su tada završili u kampu izbjeglica u kojem je 39 hiljada ljudi. Prema informacijama koje prenose strani mediji, Shamima je sada otišla na drugo mjesto.

Yago je također rekao kako ne vidi ništa loše u činjenici da je oženio Shamimu kada je imala samo 15 godina, dok je on tada imao 23. To je bio njen izvor, naglasio je Yago. Pričao je i o tome kako su se upoznali, te kako tada nije bio toliko zainteresovan za nju jer mu se činila premlada.

"Iskreno, kada mi je prijatelj rekao da zna djevojku koja je spremna i zainteresovana za brak, nisam bio toliko zaitneresovan zbog njenih godina. Ali ipak sam prihvatio ponudu i oženio je. Činilo se da je veoma sretna radi toga, a to je ustvari bio njen izbor. Ona je tražila partnera, a mene su pozvali", rekao je Yago dodajući da je postojala mogućnost da oboje sačekaju da Shamima bude malo starija, ali da su ipak odlučili obaviti sve tada.

Podsjećamo, Velika Britanija je Shamimi oduzela državljanstvo, opravdavajući to činjenicom da je ona sposobna dobiti bangladeško državljanstvo preko njene majke. S druge strane, bangladeški ministar vanjskih poslova izjavio je kako Shamima nije njihov državljanin, te kako neće dobiti njihovo državljanstvo.

Iako je Yago na listi terorista u Holandiji, njegovo tamošnje državljanstvo još uvijek nije prekinuto.